středa 17. září 2008

Portugalské zážitky

Zase vás po chvíli zdravím. Na úvod pár novinek:
1) Internet ještě na pokoji nemám, zítra (čtvrtek 18.9.) jdu do školy a snad už se mi to tam podaří dotáhnout do konce, takže už bych mohl psát ze židle a ne z lavičky na náměstí, kde chytám bezdrátové připojení (i když i tohle má své kouzlo)
2) Novinka-nenovinka - ještě nemám spolubydlícího a vůbec bych se nezlobil, kdyby to tak vydrželo do února :)
3) Trochu se ochladilo, občas se na nebi objeví i mráček. Místní obyvatelé oblékli mikiny a rifle, děti skoro čepičky a já přemýšlím o tom, že bych si už jednou mohl vzít taky kalhoty místo krátkých nohávů. Ale je mi prostě v kraťasech, triku a sandálech (samozřejmě bez ponožek) nejlíp!

Hlavní věc, které bych se dneska rád věnoval, je škola. Dneska jsme konečně dostali nálož, na kterou jsme všichni čekali. Svolali všechny zahraniční studenty do Bragy, zajistili zadarmo autobus tam i zpět, oběd a další občerstvení. Ale za to jsme museli vyslechnout masáž od místních představitelů ze školy, jak to tady jako funguje a blablabla. Nejlepší na tom bylo setkání s lidmi z celého světa. Kdy jindy vedle sebe budou Indonésan, Pákistánec, Španěl, Etiopan a blbeček z Kardavce? :D

Zahraničních studentů je tu cca 250, ale rozhodně větší polovina je v Braze. Je tu i pár Čechů a spousta Turků, kteří houfně vyrazili z Bragy do Porta na Ligu mistrů, protože tu hraje Fenerbahce Istanbul nebo co... A taky Italové, Španělé či Francouzi nechybějí, poskrovnu je těch na východ, sever to tu vůbec nezná, bohužel.

Po tomhle přivítání mě čekalo mnohem důležitější - s profesorkou Anou Franciscou Araúja Rodrigues Azevedo Silvou (fakt je to jen jeden člověk). Setkání se týkalo náplně mého pobytu tady, a to projektu. Musím ještě zkontaktovat dalšího profesora, u kterého budu psát. A taky chci už, aby začal kurz portugalštiny, protože z nákupů a nápisů ve městě se sice trochu naučím, ale prostě ve škole to bude jiné!

Fotky žádné další nemám, ono ze supermarketu by moc hezké nebyly. Musím vymyslet nějaký výšlap, sice si chodím zaběhat, ale potřebuju někam do přírody. A taky na fotbal, o víkendu tu hraje Funchal. Kontrolujte stránku pravidelně, určitě se zase ozvu:)

Žádné komentáře: